ПЕРНИК

  Перник е град с 93-хилядно население и е общински и областен административен център. Историците предполагат, че Перник е връстник на Троя и предхожда по възраст Рим. Най-старите следи от поселищен живот в района са от VІ хилядолетие пр. Хр. По-късно през вековете древната тракийска крепост е разрушена от нашествията на келтите и готите, а от ІІІ век се възражда като римско селище с градски бит и процъфтяваща търговия.
  През VІІ век в него се заселват славяните, с чийто бог Перун се свързва и името на града.
  От ІХ век Перник е включен в пределите на българската държава и се развива като важен военно-административен център.
  Разположен на важен кръстопът, Перник запазва средищното си значение до ХІV век.
  Селището получава своя нов разцвет в края на ХІХ век, когато с разработката на въглищните находища се развива като голям въгледобивен, металургичен и машиностроителен център. Днес Перник е град с богата инфраструктура и значими културни традиции.
  Гостоприемството на перничани, красивата природа, историческите забележителности, удобните транспортни връзки със столицата, с Гърция, Македония и Сърбия, привличат все повече внимание и гости от страната и чужбина.

ИНФО ТУРИСТ

  Перник е най-големият град в Западна България след столицата София. Градът е член на Федерацията на европейските карнавални градове, както и нейно седалище за България. През 2009 г. официално е обявен за европейска столица на маскарадните игри заради своя международен маскараден фестивал „Сурва“.
  Перник е разположен е на 30 км. от столицата София, което прави посещението му бързо и лесно с автомобил, автобус или влак. От Перник има удобни връзки с Аерогара “София”, с Централна ЖП-гара – София и с Централна автогара “София”. Пътят до столицата е около 20 - 30 мин. с автомобил, 30 - 40 мин. с автобус и 40 - 60 мин. с влак.
  През града преминават основни пътни връзки с европейско и балканско значение: автомагистрала "Люлин", автомагистрала "Струма", международните магистрали Е-79 Видин – София – Кулата – Солун, Е-871 Бургас – София – Гюешево - Скопие и път ІІ-63 Перник – Брезник – границата със Сърбия.
  Перник е железопътен възел на международната линия София – Кулата и на националната София – Гюешево.
Разстоянието Перник – Атина е 842 км., Перник – Белград – 412 км., Перник – Букурещ – 457 км., Перник – Истанбул – 588 км.
  Градът не е далеч от ски-пистите на най-известните български зимни курорти в планините Витоша, Рила /курорта Боровец/ и Пирин /курорта Банско/.
  Перник е с надморска височина 720 метра. Тук климатът е умерен, среднодневните температури през месец януари са + 0,2 С.
  Добри условия за настаняване предлага няколко хотела в града от категория две и три звезди. Хотел “Рударци”, в намиращия се недалеч от Перник курорт Рударци, също предлага възможност за настаняване. В курорта се намира Плувен комплекс Рударци, разполагащ с минерални басейни. Отлични възможности за отдих, спорт и ловен туризъм предоставя разположеното на 15 км от Перник Ловно стопанство “Витошко” и едноименната резиденция.
  Перник разполага с многобройни заведения за хранене, питейни и нощни заведения. Ценителите на добрата кухня ще бъдат приятно изненадани от традиционни местни специалитети, както и с блюда от световната кухня. Повечето заведения предлагат програми с българска народна музика.

     В дните на Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва” в Перник достъпни за посещение ще са:
Регионалният исторически музей
Музей по минно дело
Крепостта “Кракра”
Мемориален комплекс на миньорския труд
  С автобус или с автомобил можете да посетите селищата в региона, в които е жив обичаят “Сурва”, и да се потопите в естествената среда на маскарадните игри в Пернишко.WWW.SURVA.ORG - ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ!placeholder