ГРАД ПЕРНИК

Перник е най-големият град в Западна България след столицата София и е разположен на 30 километра от нея. Добрите транспортни връзки правят посещението му бързо и лесно с влак, автомобил или автобус

Най-старите следи от поселищен живот в района на днешния град Перник са от VІ хилядолетие пр. Хр.  През VІІ век на хълма където днес гордо стои Пернишката крепост се заселват славяните, с чийто бог Перун се свързва и името на града. От ІХ век Перник е включен в пределите на българската държава и се развива като важен военно-административен център. Разположен на важен кръстопът, Перник запазва средищното си значение до ХІV век.

Селището получава своя нов разцвет в края на ХІХ век, когато с разработката на въглищните находища се развива като голям въгледобивен, металургичен и машиностроителен център.

Днес Перник е град с богата инфраструктура и значими културни традиции. Градът е член на Федерацията на европейските карнавални градове, както и нейно седалище за България. През 2009 г. официално е обявен за европейска столица на маскарадните игри заради своя международен маскараден фестивал „Сурва“.

Гостоприемството на перничани, красивата природа, историческите забележителности, удобните транспортни връзки със столицата, с Гърция, Македония и Сърбия, привличат все повече внимание и гости от страната и чужбина.

ИНФО ТУРИСТ