Силно международно присъствие на фестивала и тази година

15 чуждестранни маскарадни групи ще бъдат гости на XXIX Международен фестивал на Маскарадните игри „Сурва“ в Перник. Пред перничани и гостите на града ще се представят групи от Гърция, Румъния, Сърбия, Италия, Словения, Албания, Северна Македония, Черна Гора и Хърватия. Харесваните от всички куренти от гр. Птуй, Словения, както и останалите чуждестранни групи ще покажат уникалните си костюми и обичаите си не само на площада, но и на втората сцена пред Двореца на културата. След няколкогодишно прекъсване на фестивала се завръщат и дондолашите от Чавле, Хърватия. Със страховитите си маски те също са сред любимците на публиката. Чаровниците от карнавала в гр. Струмица, Северна Македония и Лесковачкия карнавал отново ще изненадат всички с костюмите си, които на всеки фестивал в Перник са все по-пищни и различни.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ се организира от Община Перник и фондация „Култура Перник“ под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“, „Конкурс за субсидии за проекти с национално значение за 2022 г.“

3 коментари

  1. Браво! Живот и здраве, ще ги видим

  2. Българка

    Поздравления! Страхотни спектакли! Прекрасна инициатива, далеч по-атрактивна от „Хелоуийн“, която ни подсеща за родните традиции и ни представя достойно пред света!

  3. Браво за фестивала,много хубав беше но само не разбирам защо групи без традиция и обечай в маскарадни игри копиращи други групи не афтентични “ облекло-маратонки “ получават големите нагади.Интересно !

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *