Най-големият фестивал в България се завръща с над 10 000 участници

Международният фестивална маскарадните игри „Сурва“ е невероятно изживяване, което носи страхотни емоции. Фестивалът е най-голямото зимно събитие в България и един от най-големите в Европа. Всеки, който не се е докоснал до Сурва трябва да го направи, защото никъде няма друг такъв фестивал“. Това каза кметът на община Перник Станислав Владимиров в сутрешния блок медийния партньор на фестивала БТВ. Той добави, че 29-то издание на фестивала е дълго чакано събитие и покани всеки желаещ да се докосне до магията на Сурва да посети Перник в дните между 27-и и 29-и януари. „Водната криза и пандемията след това спряха провеждането му за три години. Интересът към „Сурва“ обаче става все по-голям и очакваме рекорден брой участници – почти 10 000. Ще започнем дефилетата на маскарадните групи още от петък, за да могат всички желаещи да покажат традицията на своя регион пред многобройната публика“, обяви Владимиров. Той коментира, че гостите на Перник могат да очакват много изненади и да видят маскарадни групи от всички региони на България и много участници от чужбина.

„Традиционният празник Сурва, върху който е изграден и фестивалът е част от представителната листа на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството. Всеки, който желае да се докосне до традицията може да го направи в пернишките села в петък и събота /13-14.01/“, каза още Станислав Владимиров. Той заяви, че фестивалът и народният празник, който се провежда в селата доказват, че традицията е жива и не омръзва.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ се организира от Община Перник и фондация „Култура Перник“ под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“, „Конкурс за субсидии за проекти с национално значение за 2022 г.“

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *