Първият фестивален ден на XXX МФМИ „Сурва“ 2024 започна с празнично настроение и цветове. 1100 маскирани ученици от пернишките училища изпълниха с шум и настроение централната градска част, която се превърна в сцена на традиционното младежко маскарадно дефиле „Сурвакариада“. Облечени в кожи и надянали страховити ликове и маски, младежите с много емоция, вълнение и любов пресъздаваха автентичния обичай, който се предава от поколение на поколение.

„Скъпи млади приятели, вие сте част оt нещо уникално, защото на други място няма толкова мащабно младежко маскарадно дефиле. Това е нашият дух, това е нашата енергия“, каза кметът на община Перник Станислав Владимиров, който откри събитието. Той добави, че няма как сърцето на човек да не трепне, когато погледне това море от умни млади хора, които продължават нашите древни. „Пазете традициите, бъдете все така активни и красиви“, призова Владимиров.

Всички ученически сурвакарски групи в младежката фиеста получиха специални подаръци от общинската администрация и бяха отличени с грамоти за атрактивното си участие.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ се организира от Община Перник и фондация „Култура Перник“, с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *